lauantai 31. tammikuuta 2015

Oppaista ja niiden veneistä...


It sucks to be the baitfish!


Tässä kun tämän kauden reissuja lyödään pikkuhiljaa lukkoon ja mietitään tulevan kauden metkuja tuli mieleen kirjoittaa pari sanasta rakkaasta aiheesta.

Whoozzz


On ollut ilo ja kunnia päästä kalastamaan monessa paikassa, eri näköisiä kaloja perholla. Sen eteen on tehty niska limassa töitä ja uhrattu paljon ns. normaaleita asioita. Suolaisen veden kalastuksessa isoin rahareikä on juurikin nuo otsikossa mainitut asiat, eli oppaat ja niiden veneet.

Onnistuneen reissun kantilta nuo kaksi asiaa ovat tärkeimmät mihin itse voit jollain tapaa vaikuttaa. Hyvä opas ja toimiva vene = useimmiten hieno reissu, jos vaan luonto pelaa yhtään mukana. Sillon tällönhän se ei pelaa ja reissu voi mennä munille siitä johtuen. Se on kuitenkin asia mihin kukaan ihminen ei voi vaikuttaa.

Keli oli sanalla sanoen aika persiistä, mutta tällä kertaa kävi säkä ja sintti nypytti siltikin.


No, joka tapauksessa, vaikka oliskin kiva paukutella henkseleitä ja kertoa kuinka perkeleen kova kalamies minä tai kaverini ollaan, niin totuushan on, että noilla tuntemattomilla vesillä kippari on se joka hoitaa homman kotiin. Siis jos hoitaa.

Kippari hoitanu homman kotiin ja tuplat on päällä


Kaikenlaisten suhareitten kyydissä on tullu oltua ja koettua on tullu niin iloisia kuin vähemmän iloisia yllätyksiä. Pistetääs tässä vähän listaa siitä mitä pidän tärkeänä oppaassa ja hyvässä perhopaatissa.

Oppaat

- Hyvä tyyppi. Jos kemiat ei kohtaa tai oppaassa on kusipään vikaa niin homma ei oo kivaa.

- Hyvä neuvomaan. Ohjeet on selkeet ja yhteinen sävel löytyy. Jos on jotain kielimuuria niin hyvä opas vaikka viittoo hommat selväksi eikä menetä hermojaan. Hermo heikot kaverit on kaikista pahimpia. Minä en ainakaan reagoi hyvin sellaiseen kusipäiseen tai aggressiiviseen tyyliin neuvoa tai opastaa. Asiallinen ja suora palaute on parasta.

- Tuntee alueen ja löytää kalaa. Itsestään selvä homma tietysti.

- Osaa pelata asiakkaan mukaan eikä ole fakkiintunut johonkin yhteen juttuun. Monipuolisuutta siis.

- Sillä on hyvä ja perhohommiin toimiva vene. Ei tietystikkään tarkoita sitä, että huono vene = huono opas, mutta erinomainen boonus kuitenkin se toimiva vene on.

- Rakkaus lajiin. Vaikka nämä tyypit työkseen tota hommaa tekeekin, niin sen kyllä huomaa aika äkkiä onko palo ja rakkaus lajiin aitoa. Kun palo on aitoa niin opas osaa arvostaa myös kalamiestä joka jakaa sen aidon palon lajia kohtaan ja on valmis tekemään töitä kalojen eteen.

Opastus käynnissä

Don etsii kaloja

Hyvällä oppaalla on huumorintaju kohdallaan

Kippari on kiva päästää välillä lauteille. Gil näyttää miten hommat hoidetaan.


Veneet

- Tarkoitukseen sopiva. Fläteille pientä ja sauvottavaa ja avoimmempaan veteen isompaa ja merikelpoisempaa. Mitään oikeasti isoa isoa ei perhohommiin juuri missään tarvita eikä ne kovin käytännöllisiä olekkaan.

- Hyvät lokerot tavaroille. Varsinkin vähänkään hektisemmässä kalastuksessa on pirun tärkeetä, että veneen lattialla ei ole mitään rojuja. Hyvässä veneessä on suht kuivat lokerot mihin voi reppua ja kamerakamaa lyödä.

- Vapatelineet. Toimivat sellaiset.

- Laidat ja muut ulokkeet ei oo liian korkeet eikä turhia juttuja ole liikaa. Korkea laitainen paatti on mielestäni hankala.

- Kaikki mihin perhosiima voi jäädä kiinni on minimoitu. Ei mitään ylimääräisiä koukkuja ja systeemeitä. Vapatelineet mielummin siten, että vavat eivät törrötä pystyssä vaan ne saa helmoihin piiloon.

- Jos kyseessä on avoimemman veden paatti niin tilaa perseeseenkin siten, että sieltä mahtuu perhoa heittämään. Flättiveneessä tämä ei tietenkään ole mahdollista koska opas sauvoo sieltä...

- Kylmis eväille ja oluille.

Hyvässä veneessä, hyvällä porukalla jopa triplat on mahdollisia.

Donin paatin etulauteilta oli mainio pyytää Poonia. Aamutuimaan napannu iso mamma vetää siimaa rullalta.

Hienosti toimiva skiffi

Ei niin hyvä tapa pitää vapoja veneessä. No, huonommasta paatista huolimatta kalaa tuli.



Siinä nyt on jotain pientä mitä mieleen juolahti. Oikein huonoja oppaita en jaksa alkaa tässä heittämään, mutta paria hyvää voisin vähän kehaista. Don Gablea täytyy ihan vaan sen vuoksi jo kehua, että hän oli erinomainen opettaja, hyvä tyyppi ja loistava bongaan kaloja Keyssissä. Hänen skiffikin oli aikalailla täydellinen. Maverick. Vaikka kaikessa ei päästy Donin kanssa samalle aaltopituudelle, niin hän on eittämättä taitava tossa matalikko touhussa. Olen satavarmasti parempi flättikalastaja tuon Don opastuksen jälkeen kuin ennen sitä.

Donssoni repii kalaa paattiin.


Toinen ja ehkä se paras opas+paatti yhdistelmä mitä omille reissuille on sattunut, eli Rob Pasfield ja hänen Jones Brothersin vene. Vene on aikalailla täydellinen avovesitouhuun. Säilytystilat ovat just eikä melki ja veneestä mahtuu kaks äijää heittään aivan loistavasti samaan aikaan. Veneellä on myöskin hyvä mennä vähän huonommallakin kelillä ja se on erittäin vakaa kalastaa. Vapojakin sujahtaa helmoihin kymmenisen joten voi huoletta laittaa useamman setin pystyyn. Olen samanlaisella veneellä kalastanut myös Cape Codissa ja joka kerta on ollut yhtä fantastinen. Oppaana Rob sopi itselle juuri täydellisesti. Rauhallinen äijä joka tarpeen tullen antoi kultaakin kalliimpia neuvoja. Todellinen mestari ajaan venettä ja laittamaan sinulle sen täydellisen shotin kun jahtasimme albacoree. Meille syntyi jotenkin heti sellainen yhteisymmärrys miten homma toimii parhaiten mulle. Mahtava äijä myös löytämään kalaa. Me sanalla sanoen murhattiin ne albiet Robin avulla. :) . Alla pikku klippi Robin paatista. Aika paska video, mutta kyllä sitä nyt näin talvella katselee.

Rob's Da Man



Oppaan otto on tärkein, mutta samalla kallein osa montaa suolaisten vetten kohdetta. Siinä kannattaa siis olla tarkkana. Kun on pistäny pitkään säästetyt pennoset johonkin retkeen niin olisi todella kiva saada rahoilleen vastinetta. Ai niin, huonommankin veneen kanssa voi elää jos vaan opas on hyvä. Hyvä vene ei taas välttämättä juurikaan helpota jos opas on itsekeskeinen mulkku :) . Vaikka oppaan ottaminen ei olekaan ihan joka paikassa välttämätöntä, niin itselle ne ovat olleet ehkä parhaita kalastukseen liittyviä sijoituksia. Hyvältä oppaalta oppii vaan niin saakelin paljon lyhyessä ajassa, ettei mitään järkee. Siis jos vaan pitää korvat ja silmät auki ja mielen avoimena. Itse hiukan vierastan sitä mentaliteettia jossa ostetaan vaikka 1000€ kela ja 800€ vapa, mutta säästetään esim oppaassa tai oppaan tipeissä. No, en itsekkään ole se kovin tippaamaan, mutta kaiken annan mitä pystyn jos opas on hyvä ollut ja sitä ne osaavat kyllä arvostaa varsinkin jos osaavat suhteuttaa asian asiakkaan tulotasoon. Mielummin siis panostan tuohon kuin hifimpiin vehkeisiin. Tietysti monet pystyy panostamaan molempiin ja sehän vasta hienoa onkin.

Opas ja vene toimii.


Palaillaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti