sunnuntai 22. huhtikuuta 2018

Kevään ja tulevan kauden uudet lelut.

Tästä blogistahan on muodostumassa melkoinen romuläjä... Tällä tarkoitan sitä, että eipä tänne ole oikein enään muusta kuin välineistä tullut kirjoitettua. No, mutta välineet ovat osa tätä harrastusta. Osalle isompi osa ja toisille pienempi osa.

Kevät tekee tuloaan vauhdilla ja itse olen lämpöisessä aloitetun kauden lisäksi harrastanut haukihommiakin. Nämä seuraavat revyyt ovat tosin kuitenkin vielä asteella "ensipuraisu" eikä kokemus vielä riitä niistä sanomaan viimeistä sanaa.

Echo Bad Ass Glass 8' #10




Echon uudesta lasisarjasta nappasin kymppiluokkaisen omaan arsenaaliin heti kun vapoja eurooppaan saatiin. Vavassa on nopea ja lasiksi jäykkä toiminta joka on kohtalaisen helppo omaksua. Lasin ominaispaino ja taipuisuus saa kuitenkin vavan tuntumaan aika kokotoimiselta, vaikka sitä se ei edes videolta katsottuna todellisuudessa ole. Vapa on varsin osuvasti viimeistelty ja Echon uuden polven komponentit ovat toimivat eikä korkkikaan juuri muille häpeile. Vavassa on omaan makuun sopiva ja riittävän pitkä kahva, kelankiinnike on pitkä ja kahdella lukitusruuvilla kelan tiukasti kiinni pitävä ja butti on pitkä, sekä mukavalla foamilla päätetty. Syvän sininen aihio näyttää omaan silmään kertakaikkisen hienolta. Vapa painaa muhkeat 172-174grammaa.



Vapa on melkoisen järeä ollakseen #10 luokkainen ja varsin järeä lasikuituvavaksi ylipäätään. Pitkäkartioisemmat siimat tuntuu luokkaisena liian keveiltä ja lyhytklumppiset haukisiimatkin saa virittää melko painavaksi. 23grammainen Big Däddy on ihan sitä "ikkunan" alapäätä tälle vavalle ja kevein mitä itse tuohon laittaisin. Paremmin vapa alkaa rokkaamaan kun siimalla on yli 26grammaa painoa. #10 Airflo Sniperi toimii vallan kivasti tossa ja 400gr upporuoppa lentää paljon keveemmän tuntuisesti kuin isolla osalla hiilari kymppejäni. Vavan toiminta ja lyhyys ei oikein puolla omissa käsissä pitemmillä kartioilla olevia siimoja. Käyttömukavuus loppuu semmosiin rontin 10metrin kartiolla oleviin siimoihin. Tällä kokemuksella ei oikein voi vielä sanoa onko vapa juuri sopiva omaan käyttöön vai ei, mutta aikalailla odotuksia se vastasi. Oikeastaan ainoa oikein iso pettymys (odotukset olivat matalat) oli se, että vapa on 10grammaa painavampi kuin ilmoitettu. Viimeinen sana ja todellinen testi vavalle tulee vasta sitten kun sillä pääsee heittämään upposiimaa ja väsyttämään syvälle sukeltavia kaloja. Siihen tarkoitukseen vapa on kuitenkin loppujen lopuksi hommattu.

Vision Merisuola 9' #9




Visionin Merisuola sarjan uudempaa polvea oleva allrounderi. Haukipiireissä jossain määrin surullisen kuuluisa tapaus koska tästä vapamallista lipsahti väärällä keskiosalla oleva erä markkinoille ja demottavaksi. Korjattu versio tulee todennäköisesti myös niittämään mainetta, mutta vain positiivista sellaista.



Ensimmäinen asia minkä vavasta huomaa on sen keveys kädessä. Sitä se on myös vaa-alla - vapa painaa vain 126grammaa. Vapa on myös hyvin tasapainossa todella kevyen kelan kanssa. Keveän tuntuman yli päästyäsi, seuraavaksi vavassa vaikutuksen tekee sen toiminta. Vapa on todella mukavan progressiivinen taipumaltaan. Siinä on riittävästi tuntumaa, mutta kuitenkin töpäkämpi ylin kolmannes kuin esimerkiksi 10, 12 ja 14 luokan Merisuola vavoissa. Tämä toiminta antaakin muita testaamiani/käyttämiäni Merisuola vapoja enemmän varaa eri heittotyyleille ja -tasoille, sekä leventää vavan siimahaitaria. Tämä pääosin sen takia koska kärki ei lyö liian painavalla siimalla tai vääränlaisella voimantuotolla niin herkästi yli. Vapa on myös sähäkkä palautumaan eikä ylimääräistä värinää juuri jää huonommallakaan heitolla. Tähän mennessä olen vavalla heittänyt onnistuneesti 9 ja 10 luokan Merisuolasiimoja, 8 luokan Sniperiä, 21grammaista Big Däddyä ja 10 luokan SA Sonar Hover siimaa.

Täydellinen parivaljakko.


Yleensä olen melkoisen brutaali välinearvosteluissani ja löydän pikkuvikoja melkein kaikesta, mutta tämän vavan suhteen olen suhteellisen sanaton. No, on tässä se sama vika mikä muissakin tämän sarjan vavoissa, eli kelankiinnike on turhan lyhyt ja samoin on vavan buttikin. Laajakehäisen kelan ja butin väliin jää liian vähän tilaa. Louisianan Redfish reissulla oppaat olisivat halunneet ostaa tämän vavan multa pois joten kyllä sekin jotain kepin hyvyydestä sanoo? Painavien perhojen (niin hauki- kuin painoitettujen redfishperhojen) heittäminen on ainakin kepillä ollut vallan kivaa. Lopullinen arvio toki vasta annetaan kun vavalla on myös väännetty syvälle sukeltavaa kalaa ja heitetty maksimimittaa kovaan tuuleen nopeille kaloille, mutta toistaiseksi näyttää melko kivalta. Varsinkin näin nopeiden vapojen ystävänä (myös hauelle) ja vasta leikatulla kädellä sitä käyttäen, on vapa lunastanut kaikki lupaukset tähän mennessä.



Hardy Tropical flats series WF10




Hardyn uutta siimamallistoa oleva kelluva tropiikkisiima. Siima on erittäin tasapainoisella ja pitkällä kartiolla varustettu siima joka toimittaa isotkin perhot melko aggressiivisesti kohteeseensa. Kartion ilmoitettu pituus on hulppeat 14,3metriä, mutta tosiasiassa pari viimeistä metriä on jo niin kevyesti ohenevaa takakartiota, että sitä ei oikein lukuun tarvitse ottaa. Koko klumpin ilmoitettu paino on 30grammaa, mutta siiman mielenkiintoisin osa, eli ensimmäiset 8metriä painaa jo melko hulppeat 20-21grammaa. Tämä takaa sen, että heittäminen on nopeaa ja tehokasta myös lähelle. Siimassa on luokkaisenaan riittävästi painoa "lataamaan" jäykät 10-luokkaiset kuten Sagen Xi3 ja Echo EPR jotka usein vaativat pitempi kartioisilla siimoilla yliluokkaista siimaa toimiakseen mukavasti myös lähelle. Monelle heppoisemmalle (löysemmälle) kympille siima on todennäköisesti hieman liikaa jos sitä heittää pitkänä. Siiman pitkä kartiointi, painojakauma ja erittäin tehokas etukartio pistää siiman lentämään lujaa. Sillä on todella helppo saada valtavan kova siimanopeus. Etukartio on lyhyt, mutta kapenee halkaisijaltaan yllättävän ohueksi. Tästä johtuen siimalooppi rullaa täysin auki todella tehokkaasti. Tämä ominaisuus toki tekee myös sen, että jos presentaation täytyy olla herkkä, saa heittäjä jarrutella heittoaan jottei kalat pelästy nopeasti veden pintaan lävähtävää siimaa. Tosin pidentämällä peruketta reilusti saadaan tuotakin ilmiötä automaattisesti pehmennettyä.

Siimassa on etupäässä valmislenkki ja siimatunniste. Peräpään lenkki täytyy tehdä itse.


Pinnoitteesta päätellen kyseessä on uretaanisiima joka sopii myös Suomalaiseen kesäkalastukseen. Monet kelluvat tropiikkisiimat ovat varsin usein käyttökelpoisia myös pohjolan suvessa ja uskon käyttäväni tätä siimaa myös kesällä Suomessa vaikka pääosa käytöstä varmasti tapahtuukin lämpöisemmissä vesissä. Juoksusiima osuus on muuten tässä (kin) siimassa sileämpi ja aavistuksen pehmeämpi kuin itse kartio. Tämä asia on jollain tapaa vähän nurinkurinen ja itse ainakin yrittäisin valmistaa siimoja jossa sileys ja jäykkyys olisi sama koko siimassa tai jopa niin päin, että se rullaava kartio-osuus olisi löysempää kuin rannari. Kaikenkaikkiaan siima oli todella positiivinen yllätys ja sai aikaan jonkin sortin mielihalun ostaa pari muutakin uutta Hardya testiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti