keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Vision XLV 8/9


Koitan tässä taas kovaa vauhtia laittaa blogeja ajantasalle. Saas nähdä miten käy...

Pääsin tuossa kauden avausreissulla Louisianaan kalastamaan Visionin uudella XLV 8/9 -kelalla, joten kirjoitellaan siitä nyt jokunen sana.

Kertakaikkisen kevyt ja nautinnollinen setti. XLV ja #9 Merisuola



Kyseessä on esim. kevyempään lohenkalastukseen, raskaampiin taimenhommiin ja hauen perhokalastukseen sopiva perhokela. Kelalla on painoa n. 160 grammaa. Puolan halkaisija on 109 mm ja leveys (sisämitta) n. 26 mm. Puola on muodoltaan Veemäinen... XLV 8/9 :n ovh. taitaa pyöriä siinä 249€ nurkilla. Kela on laadukkaasti koneistettu ja yleinen työnlaatu on hyvä. Kelassa on omaan käteen sopiva ergonomia.

Jarrunsäätönuppi on varsin toimiva, muttei ehkä ihan sellainen kuin itse toivoisin.

Kelanjalka on tukeva ja monenlaisiin kelankiinnikkeisiin sopiva.

Ihanan kapea ja hyvän muotoinen puola. Kelalla on n. 110 metriä pohjia ja #10 Merisuola-siima



Pikalukitus puolassa. Uhka vai mahdollisuus?

Kammen materiaali, malli, koko ja pitävyys ovat loistavia.

Tässä kelamallissa yksisuuntalaakeri on näppärästi puolan sisällä.

Pieni ja kevyt jarrupaketti


Plussat ja miinukset



+ Keveys. Kela sopii erinomaisesti nykyaikaisiin keveisiin 8- ja 9-luokan vapoihin. Sitä järeämpiin se alkaa olla omaan makuun turhan kevyt, mutta tuo kelanpaino on asia, josta on niin monta mielipidettä kuin käyttäjääkin.

+ Yleinen työnlaatu.

+ Ergonomia ja mittasuhteet. Jarrunsäätönuppi on varsin mukiin menevä ja kampi on huippu. Laaja puola ja kehä helpottaa sisäänkelausta ja puolan kapeus ja muoto pitää huolen siitä, että siimat kelaantuu kelalle aina hyvin, vaikka tulisikin kalan kanssa vähän hoppu...

+- Hinta?

+- Siimakapasiteetti. Piisaako 110 metriä pohjia ja #10 Merisuola-siiman vetävä kela omaan käyttöön?

- Jarrutehot ja jarrunsäätö. Tämän kelan ainoa selkeä miinus. Tehoja ei lähde kuin rontti kilo ja jarrunsäätö on jotenkin "holtiton"

Yhteenveto:

XLV on yllättävän jämäkkä ja hyvin tehty kela ollakseen noin kevyt fyysisesti. Klappia ei juurikaan ole ja puola ei paljoa taivu "vinssatessa". Omaan käyttöön tämä on aikalailla puhdas haukikela. Kevyt, suolaa kestävä ja riittävän jämäkästi tehty kela, jossa laaja kehä on kuin tehty haukihommiin. Hauen kanssa jarrunsäädöllä ei ole mitään väliä, joten sen huonous ei haukikelan arvoa huononna. Toisaalta tykkään myös siitä, että myös haukikela on jämäkästi tehty eikä siinä ole vaaraa, että pienestä kolhusta puola on sökö tai joku osa lentää mereen... Aikani rimpuloilla valukeloilla ongittuani olen alkanut tuota asiaa arvostamaan. Zekkaa lisää tietoa Visionin sivuilta.

       

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti