keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Lohihommia

Lohihommat on hienoja hommia ja kaikista hienoimpia ne on hienolla joella, jossa on upeita perhopooleja ja toimivat säännöt ja systeemit. Puhun siis Atlantinlohesta ja sen kalastuksesta.

On se vaan kaunis kala


Minulle Gaula, tuo majesteetillinen joki keski-Norjassa on ollut se paikka mikä on tarjonnut kaikkea tuota yllä kirjoitettua ja on minulle ehkä se mieluisin kohde jossa olen päässyt tuota mainioo lajia harrastamaan.

Ihqu Gaula


Olen päässyt useampaakin pätkää joella onkimaan, mutta tähän asti mieluisin on ollut Fishmasterin pätkät ja sen tarjoama hienosti toimiva  rotaatiokalastus. Fishmasterilla on todella monipuolinen valikoima eri vesillä toimivia pooleja ja mä vaan tykkään siitä millä periaatteella tuo rotaatiokalastaminen toimii. Se tuo todellista rentoutta lohilomaan kun ei tarvi miettiä onko poolilla johon olet menossa hirveä porukka äänekkäitä Tanskalaisia yms. vaan tiedät, että aina pääsette omalla 4hengen porukalla onkimaan isoa pätkää jokea seuraavat 6tuntia. Toki systeemissä on joitakin varjopuoliakin kuten lähes joka asiassa tässä maailmassa, mutta kun mulle tarjoutui ensi kesälle mahdollisuus taas päästä Jouni pätkille kalaan, en montaakaan sekunttia asiaa miettinyt.

Noista Jounin pooleista minulle ehkä se mieluisin on Bruahölen, varsinkin kun vesi menee reilusti alle 100kuution. Jos minun pitäisi valita yksi pooli mitä onkisin loppuelämäni niin se olisi todennäköisesti juurikin tuo Bruahölen 20-70kuution vedellä. Siinä on vaan sitä jotain josta tykkään noin niinku kalastuksellisesti. Sekään ei poolia pahenna, että jos majoitus sattuu olemaan Hagen talossa, että siitä kämpiltä kävelee sinne yhdessä hujauksessa. Voi siis rauhassa nauttia Norjalaisia laatuoluita ja mahdollisesti tarjoilla hömpsyt Hennesyä siinä jokivarressa, ilman että tarvii arpoa kuskia.

Lempijuomani ja alkukauden ottimato


Laitetaanpa tähän loppuun vielä yksi hauska kalajuttu "Höölistä"...

Meidän kalastusvuoro alkoi Bruahölenissä klo. 06.00. Itse laitoin kellon soittamaan 05.00 ja koska edellisenä iltana olimme hieman juhlistaneet onnistunutta kalapäivää olo oli aika rapee... Huonekaverini Janis ei reagoinut millään tapaa herätysyrityksiini ja kelloon herännyt Bass ei myöskään saanut mitään eloa superkalastaja Ikeen joka on yleensä aina messissä olipa sitten mikä tahansa tilanne. No kai se puoli pulloa Bowmoree iltapalaksi sitten kaataa jo meistä kaikista parhaimmankin :) . Lähdimme siis Bassin kanssa tarpomaan kohti Hööliä ja mestoille päästyämme huomasimme, että vesi oli lähtenyt hieman nousuun ja paikka oikein haisi kalalta. Bass lähti ekana liikkeelle koska minä olin saanut edellisen kalan. Päästyään "herkkukohtaan" Bassin Greyssi nytkähti ja kala oli kiinni. Pienen juoksun jälkeen 6kg jalka takaisin jokeen, pikku läpyt ja minä painelin aloituskohtaan. Hetken heiteltyäni lohi kävi poimiin pinnan tuntumassa menevän putken ja kala oli kiinni. No, tätä rallia ei kauaa kestäny vaan kala tippu hetken pään heiluttelun jälkeen. "Aivan sama" ajattelin ja jatkoin laskuani vapisevin käsin. Päästyäni alemmas "herkkukohtaan" kävi lohi nappaamaan vauhdilla uitetun putken ja ralli alkoi. Kala veteli pitkin poikin hööliä ja kun saimme kalan kättelyyn arvioimme sen semmoiseksi vähä vajaaksi 7kg kolliksi. Mahtava raivokala jonka muistan elävästi vieläkin.

Kuva ei muuten liity tarinaan lainkaan paitsi, että tämäkin kala nytkähti kiinni Höölin "herkkukohdasta"


Tässä vaiheessa päätimme mennä herättämään loput porukasta ja painelimme takaisin poolille. Takaisin tultaessa pooli suorastaan kiehui kalaa. Fisua oli jatkuvasti ilmassa. Seuraavalla laskulla Bass nappas jälleen kerran "herkkukohdasta" kalan joka runnoi itsensä höölin monttuun. Pienen pumppailun jälkeen kala oli rantsussa. 9kg kala. Bass päätti siinä vaiheessa että siitä tulee ns. tulijaiskala ja otti samalla punaisen kortin sille päivällä. Hetken siinä sitten hienoa kalaa ihmeteltiin ja sitten lähdin tekemään laskua. Ihme ja kumma, mutta "herkkukohdan" pajatso ei ollut vieläkään tyhjä vaan kala otti jälleen red butt putken kitusiinsa ja paineli samaan monttuun mihin Bassinkin kala. Pikku pumppaus ja kala rantaan. Ihmetys oli suuri kun kala oli täsmälleen saman kokoinen kuin Bassin saama! Pienen pohdinnan jälkeen päätin, että otetaan siitä sitten porukan viimoinen ruokakala. Päivän kalastukset oli siis myös omalta osalta sitten siinä ja siirryimme jo heti aamusta after fishinkiin. Tässä vaiheessa myös Ike pääsi aloittamaan vapisevin käsin kalastuksensa ja ennen kuin mies oli saanut edes koko ampparia pihalle niin kala oli kiinni yläosan rantamontusta. No, se kala ei pysynyt aivan loppuun asti, mutta hätähän ei ollut tämän näköinen koska hetken päästä vähän alempaa miehen vapa niias taas ja tällä kertaa 90cm fisu pääsi kättelyyn asti. Olipahan huikeeta menoo!

Kalan pumppausta Höölin montusta


Pikkuhiljaa aamun myötä pooli hiljeni ja vesi nousi lisää, mutta sehän nyt ei todellakaan haitannut enään tässä vaiheessa. Yksi hienoimpia aamuja mitä olen päässyt näissä hommissa kokemaan. Todella maagista kun kalat vielä ottivat aivan pinnan tuntumasta. Oltiin todellakin oikeassa paikassa oikeaan aikaan! Näitä aamuja tuskin ihan joka vuoteen mahtuun jos sen perus 1-3vk vuodessa lohta onkii niin kuin minä, mutta eihän sitä tiedä vaikka uusinta tapahtuisi vaikka ensi kesänä...

Mestarikalastaja Ike pönöttää vähä "homosti" pötkylöiden kanssa. Feeling good! Se oli se kuuluisa Hyvä Aamu.


Pistetään vielä loppuun ilmainen mainos Jounille. Sielä näkyi olevan vielä jokunen paikka vapaana joten eiku varaan laatukalastusta.

Kireitä!

Photot by Nsva, Preinikka, muaaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti