tiistai 19. heinäkuuta 2016

Vision XLB

Maailman kaunein kala ja julman hieno XLB on passeli pari.

Sain tilaisuuden testata Visionin uudistettua XLB-kelaa(se isompi koko) Floridan reissulla ja ajattelin siitä kirjoittaa tänne jokusen sanan.

Vanhan XLB:een varmaan muistaakin moni. Kela oli varsinkin lohimiesten keskuudessa suosittu. Iso, suht painava ja jarrutehoja vaikka muille jakaa. No, uusi versio jatkaa tasan siitä mihin vanha jäi. Iso, julma rulla johon taatusti mahtuu paljon pohjia ja jonka jarru pysäyttää sen kuuluisan junan. Lähinnä ulkonäköä on rukattu ja se onkin kertakaikkisen upea. Hienot yksityiskohdat niin puolan kuin rungon puolella tekevät tästä kokomustasta "monsterista" tyylikkään näköisen rullan.

Kelan testivastuksina toimivat isot albacoret, erilaiset runnerit ja valitettavasti jokunen hai... Pohjia sai rullata kilometri kaupalla, koska kalastus, tai lähinnä kalan saanti oli aivan jäätävää. Jarru oli välillä todella tiukalla ja kela selvisi puhtain paperein rääkistä. Eikai sitä kelalta voi sillon juuri muuta vaatia? Vielä kun käyttöliittymä on jokusta poikkeusta lukuunottamatta todella sopiva, voidaan varmaankin puhua hyvästä tuotteesta.

Huikeita testivastuksia.


Kela ei kuitenkaan ole missään nimessä täydellinen vaikka erinomainen perustyökalu onkin. Listataan siis tähän alle ne perinteiset plussat ja miinukset:

+ Jarru. Toimii, on tehokas kun mikä eikä omaa mitään tökkimisiä tai järkyttäviä lähtökitkoja. Maksimitehot ovat jossain 8-9kilon hujakoilla ja niillä kiloilla ollaan sillä alueella että jarrutehot ei lopu vaikka siiman päässä olisi mitä.

+ Kahva, nuppi, vipstaaki... Mitä tahansa termiä siitä osasta millä kelataan haluaa käyttää, niin tässä se on hyvä. Uskaltaisin jopa sanoa, että markkinoiden paras omaan käteen. Sopivan kokoinen ja pito on loistava. Itseä on aina hämännyt ne kelat jossa tosta nupista on tehty jonkin sortin koriste. Sen ja jarrunsäätönupin pitää olla vain ja ainoastaan siten tehtyjä, että niitä on hyvä käyttää. Ihan sama kuinka rumalta ne näyttäisi.

+ Jarrunsäätönuppi. Kuten tossa edellä jo mainitsin, sen toimivuus on erittäin iso kriteeri minulle kun keloja vertailen. Jos se on nihkeä, arvaamaton säädettävä tai vaan käteen sopimaton, jää kela kyllä kaupan hyllyyn. Tässä kelassa se on juuri käteen sopiva ja erittäin smoothi säädettävä. Just niinku pitääkin.

+ Sisäänkelaus. Itse vihaan keloja jossa on nihkeä sisäänkelaus. Varsinkin jos kalastus on superkuumaa ja siimaa täytyy kelailla edestakaisin jatkuvasti. Tässä kelassa sisäänkelaus on pehmoinen ja mukava, eikä se muutu jarrua kiristäessä. Ei ainakaan niin paljoa, että sen huomais.

+ Full rim job... Vai mikä se täyskehä nyt nimeltään on. Ei pääse siimat lipsuun väärästä välistä.

+- Jarrunsäätöalue. Se on laaja. PlusMiinusjuttuja siksi, että joella tommonen on kiva. Saa tehdä semmosia seitin ohuita säätöjä. Merellä taas toi on selkeä miinus. Selkeä, 1 tai 1 1/2 kierroksen säätö on toimivin merihommissa. Jarrun saa äkkiä auki kun ottaa siimoja kelalta pihalle ja taas takaisin alkuasetuksiin kun alkaa heittään. Sen saa nopeasti maksimiin jos kala sitä vaatii ja sen saa nopeasti myös löysällä esimerkiksi kalaa ylös ottaessa tai jos ei ole pystynyt ennakoimaan tarpeeksi ja kala menee veneen "väärälle" puolelle.

- Paino. Minun käyttöön kelan suuri paino rajoittaa merkittävästi sen käyttöä. Yksikätisten puolella se sopii painonsa puolesta vain "virppavapoihin", eli 14+luokkaisiin. Se on auttamatta liian painava kaikkiin muihin jos mitenkään ajattelee setin käyttömukavuutta. Kaksikätisissä se on varmasti passeli peli rajumpiin 15 ja 16jalkaisiin. Minä kun en juurikaan moisia käytä, jää kela vähän sinne vilttiosastolle äkkiä siinäkin kastissa.

- Puolan leveys. Leveä puolaiset kelat ovat hiukan hankalia tai ainakin tarkkoja pelejä kalan kanssa. En vaan niin välitä moisista vaikka niitä käyttää kyllä pystyykin. Itse valkkaisin mieluummin vähän kapeampi puolaisen ja kompensoisin pienempää tilavuutta vaikka ohuemmilla pohjilla.

Mun käteen täydellinen nuppi.

Tyylikäs ulkokuori ja funktionaalinen jarrunsäätönupikka.

Puola on leveä ja tilava. 300m 80lb Tuff + maailman tilaa vievin siima=12luokkainen Tropical Sniper.


Kaiken kaikkiaan kela jätti positiiviset vibat. Suosittelen tutustumaan laitteeseen jos olette ison kelan tarpeessa. Lisätietoja Vissun sivuilta: XLB

XLB, tested on fast fish.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti