torstai 26. helmikuuta 2015

Roskakaloja...

Aina sillon tällön törmää termiin roskakala tai paskakala, kun taas toisia pidetään jalokaloina yms. Itse en ole moisiin lajeihin törmännyt. Eri kalalajeja ne vain ovat olleet ja yhtälailla tärkeitä ja hienoja luontokappaleita.

"Roskakalat" rivissä


Kalastuksen eri alueilla ja varsinkin perhopuolella on vielä tänä päivänäkin paljon ennakkoluuloja, väärää tietoa ja elitismiä, mikä johtaa noihin roskakala- yms. termeihin. Myönnän, että olen itsekin aikaisemmin tähän syyllistynyt. Hyvänä esimerkkinä on kotimainen huippusaalistaja hauki ja sen perhokalastus. Aikoinaan jos siiman päähän ei osunutkaan pulskea laitoskirre tai taimen vaan hauki, niin johan harmitti. No nyt kun olen aktiivisesti haukea perholla kalastanut, on mieli hiukan muuttunut. Hauki on uljas peto, jonka perhokalastuksessa riittää opeteltavaa ja kokeiltavaa loppuelämäksi. Hauki osaa olla vaikea, helppo ja kaikkea siltä väliltä. Haukea perholla kalastaessa myös saa sen sorttista visuaalista herkkua, mitä ei vain muista kotimaisista kaloista saa. Kun iso hauki lähtee kaislan vierestä perhon perään ja rysäyttää siihen kaikin voimin, täytyy kalastajan olla koomassa ellei siitä saa kunnon sykäyksiä! Hauki on myös erinomainen ruokakala sopivan kokoisena ja kylmästä vedestä pyydettynä. Itseasiassa tällä hetkellä minun lempparikala ruuanlaittoon.

Humpsista vaan. Iso hauki nappas. Nämä kuuluu päästää takaisin .


Yks tai kaks pari kilosta on kiva laittaa pannulle.



Maailmalta on löytynyt paljon muitakin "roskakaloja", joista on muodostunut minulle suoranaisia pakkomielteen kohteita, kuten esimerkiksi chum-lohi, joka on yksi viidestä tyynenmerenlohilajista. Kala, jolla on lähinnä kiusankappaleen maine, on osoittautunut yhdeksi hienoimmista kaloista mitä perholla voi joesta pyytää. On vain täytynyt perehtyä aiheeseen ja opetella kalastamaan niitä oikein ja oikeista paikoista. Chumin kalastuksen riemut on löytänyt moni muukin suomalainen lohimies lähivuosina ja on ollut suuri kunnia olla monen uuden chumiaddiktin matkassa mukana jakamassa sitä vähää tietoa mitä minulta aiheesta löytyy. Tai tieto on väärä sana. MUTU on parempi. Chumi on ollutkin monen steelhead-oppaan salainen intohimon kohde jo pitemmän aikaa. Ei ole nimittäin yksi eikä kaksi kertaa kun on törmätty ammattilaisiin onkimassa samaa poolia työpäivänsä jälkeen. "They are just so much fun!" .

Laadun tae chumeissa.

Mean and clean fighting machine!



Toinen hyvä esimerkki on jack crevally, josta linkkaankin mainion videon tähän perään. Siinä Key Westissä toimiva huippuopas Bear Holeman puhuu aiheesta. Mielestäni nerokkaimpia sitaatteja pitkään aikaan on Bearin videolla sanoma lause vapaasti suomennettuna " Porukka lentää Seychelleille kalastamaan GT:ä mutta eivät suostu heittään jackille? Selitäppä se? GT:eet on bad ass kaloja, mutta nekin on vaan jackejä ei sen kummoisempia? Catch a jack, man. Do it!" On siinä paljon muutakin hyvää juttua, joten video kannattaa kuunnella ja katsella tarkkaan. Pinnassa menevän perhon heittäminen jackeille on hienoimpia juttuja, mitä perhovapa kädessä voi tehdä. Piste.

https://vimeo.com/112123017

Gangsteri


Tarinan opetus ei ole sitten muuten näiden perinteisempien perholajien dissaus. Mä todella nautin monen perinteisen lajin kalastuksesta, siitä ei ole kyse. Kyse on lähinnä siitä, että suosittelen avaamaan silmät, kokeilemaan ja seuraamaan omaa sydäntä eikä stereotypioita. Monet ennakkoluulot ovat helposti voitettavissa, kun vain jaksaa mukautua vallitsevaan tilanteeseen ja hiukan katsoa asioita boksin ulkopuolelta. Sitten kun tuon pystyy tekemään, niin voi löytää vaikka mitä sydäntä pysäyttävää kalastusta. Kannattaa ottaa ilo irti siitä mitä tarjotaan eikä kiukutella jos ei se hienoakin hienompi kohdekala satukaan olemaan paikalla tai purulla. Otetaan ne eri lajit ja mieltymykset sellaisena kuin ne oikeasti on, eli rikkautena eikä leimata roskaksi.

Pääkohteet oli kadoksissa joten päätimme tehdä jotain muuta... Kivaa oli joten peukku sille!


Silmät auki ja siimat kireelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti