perjantai 25. marraskuuta 2016

Nappireissu

Aurinko nousee kultaisena Cape Lookoutin ylle
Perinteinen Harkers Islandin/Cape Lookoutin reissu on taas heitetty. Tällä kertaa osuimme jackpottiin.

Merikalastus ja siihen suunnatut reissut ovat aina arpapeliä. Vaikka myös suojaisemmille matalikoille yms tai lohipitoisille joille tehdyt reissut voivat kaatua luontoäidin oikkuihin, on tuo isolle vedelle meneminen aina sen pykälän arvaamattomampaa. Sen on saanut varsinkin tänä vuonna huomata kun iso osa kalapäivistä on mennyt kelin takia mönkään.

Tällä kertaa näin ei käynyt ja yhtä päivää lukuunottamatta, pääsimme vesille joka päivä. Ei sillä, suurin osa viikosta oli tuulinen ja läikikäs tälläkin keikalla, mutta silleen sopivasti ilman valtavia övereitä. Toisaalta tossa on yksi alueen monista vahvuuksista. Vaikka tuuleekin, niin useimmiten löytyy joku alue missä pystyy kalastamaan. Huono puoli reissun keleissä oli se, että itä puolelle Capee ei päästy kuin yhtenä päivänä. Mä rakastan siellä puolen onkimista. Ikinään ei tiedä mitä sieltä tulee vastaan. Ei sillä, on siellä monta hiljaistakin hetkeä koettu, mutta sieltä voi löytyä maailman isoin redfish parvi, käsittämättömän joukkomurhan tekevä parvi isoja albieta, spinner sharkkeja ja hylyiltä king mackarellia ja amberjackiä. Tai niinku tällä reissulla, eli järjetön parvi rauskuja... Kyllä, rauskun kalastukseks meni tämä reissu. Asia mitä en olisi ikinään odottanut.



No, on sillä tuulella hyviäkin puolia... Se saa isomman kalan ja ylipäätään albiet liikkuun ja tankkaan huolella. Ne tykkää siitä tuulen ja vuoroveden yhdistelmästä. Liikkuva vesi on hyvä juttu.

Suolaista puuhaa noilla keleillä.


Täytyykin sanoa, että albien kalastus oli aivan pimeen hyvää tällä kertaa. Saatiin kaiken kokoisia albieta. Saatiin niitä käytännössä jokaisella eri metodilla ja systeemillä. Oli pientä kalaa, keskikokoista ja isoo. Pienellä perholla, keskikokoisella perholla, isolla perholla ja poppereilla/crease flylla. Kellusiimalla, intterillä ja upolla. Nopeella uitolla, keskinopeella ja hitaalla. No, ymmärrätte varmaan idean :)

Purtu.

Oli mahtavaa baitball-kalastusta pienempien kalojen kanssa. Hommaa joka on parhaimmillaan tosi hauskaa. Varsinkin kun kalakoko on tota pikku-albiee niin jarrut voi pitää kelassa maltillisena(1kg jarru) ja antaa kalan vetää ekat syöksyt rauhassa ja sen jälkeen kelata kala ylös ja onkia uus. Kaikista parasta toi on sillon kun baitti liikkuu ja kalat sen mukana. Joutuu vähän heittään ja se pitkällä siimalla saatu kala tuntuu aina vaan paljon paremmalta ku lyhkäsellä saatu. Joskus toi kalastus voi lipsahtaa turhan helpoks, mutta onneks nämä hetket ovat suhteellisen harvassa. Kaikki on hienon visuaalista. Todellista silmäkarkkia.






Reissun sairainta kalastusta oli isompien kalojen jallittaminen isommilla perhoilla ja pintaperhoilla. Isoa kaloja löytyi shrimp boattejen takaa ja isomman baitin perästä. Näissä tapauksissa kalat eivät ajaneet syötävää pallona pintaan, vaan kyseessä oli laajempi alue täyttä syöminki mayhemiä. Kaupallisten veneitten perästä homma täytyi aloittaa useimmiten upposiimalla ja isolla/painavalla half&halfilla. Tärpit on rajuja, etten sanois jopa brutaaleja. Kun saa kalan tai pari pinnempaan käy yleensä niin, että loppuparvikin tulee pintaan aktiivisesti. Siitä niitä sit pystyy napsimaan erilaisilla tekniikoilla. Tässä kohtaa väsytystekniikka muuttuu radikaalisti tosta baitball hommasta. Paikalla pyörivät hait ja kaupallisten veneiden verkot ja muut vehkeet pakottavat radikaaliin toimintaan. Jarru täysille ja niin kovaa pumppausta ja vetoo kun vaan pystyy. Se on käsittämätöntä miten paljon pohjia pihalle noi kalat pystyy vetään, täyttä jarrua vasten sitten kun se maaginen 5-6kilon rajapyykki ylittyy.

Painetta pipettiin


Jarrut tappiin ja pumppaan. No, tällä kertaa keppi sano naps kymmenen senttiä alimman liitoksen alta.


Lisää kuvateksti


Isot läskit avovedessä saavat aikaan hiukan sellaisen valinnan vaikeuden. Annatko kalan vetää hiukan pidempää siivua 2kg jarrulla vai lyötkö heti täydet tulet ja koitat pitää kalan tiukassa narussa. Tärpit on rajuja ja todella näyttäviä kun noi isommat kalat kruisaa isomman ruuan perässä. Kokonaisuutena ehkä hienointa perhokalastusta mitä minä tiedän. Näyttäviä tärppejä, kovaa meneviä kaloja jotka saa kuitenkin järkevässä ajassa veneeseen ja parhaimmillaan näitä tapahtumia on mahku saada paljon yhden session aikana.



Tuplakädet ja täys jarru. Visionin protokepit osoittautui loistaviks albievavoiks.

Vihainen.


Nämä isot läskit on järkyttävän kovia kaloja siiman päässä. Upeeta puuhaa.
Sarah poseeraa ison possun kanssa. Sarah on erinomainen kapteeni ja tappavan kova perhonainen.

3tuntia ison kalan vetoo putkeen saa aikaan pienen väsymyksen.

Väline ja kalastustekniikka puolikin hahmottuu reissu reissulta vaan paremmin. Mitä enempi noita hommia on tehnyt sitä tarkemmin osaa sanoa minkälaiset vehkeet tohon hommaan olis optimaaliset. Siimat pitää olla riittävän painavia, että niillä on nopea heittää, mutta ei missään nimessä liian painavia. Kartiota saisi olla hiukan enempi kuin mitä esimerkiksi perushaukisiimoissa on. Toki niilläkin onkiminen pääosin onnistuu kivasti, mutta niiden lyhyys rajoittaa hiukan tuulisella kelillä kalastusta. Airflon Tarpon taper ja Visionin Merisuola ovat hyviä esimerkkejä kartioista jotka toimii todella hyvin tohon hommaan. Myös SA:n Striped bass ja Airflon Tropical clear tip omaa loistavat kartiot tohon hommaan. Harmi vaan kun SA:ta ei enään valmisteta ja Floppia saa vaan kelluna. Rion uusi XP Coastal oli myös loistava siima, mutta aavistuksen painava luokkaisenaan ja vähän liian lyhyt kartioinen kovaan vastaiseen paiskoessa. Oma juttunsa noihin lämpöihin on rannari ja sen pinnoite. SA:n striperissa ja Rion Leviathanissa on ehkä täydellinen jäykkyys ja pinnoite tonne. Kotoisassa haukihommassa toimivat siimat voivat mennä turhan löysäksi noissa lämmöissä ja taas ihan ehdat tropiikkisiimat ovat naksun jäykkiä. Rion XP Coastalissa oli lähes Leviathanin tasoinen rannari, mutta ihan pikkusen liian ohut ja vähän löysempi kuin Leviathanissa. Intterisiima on se perusvalinta tohon puuhaan. Ne upottaa perhoa sen pienen tarvittavan määrän, pitää tuntumaa perhoon vaikka olis vähän läikkääkin ja leikkaa tuulta erinomaisesti heitossa. Kellu toimii kyllä myös jos keli on vaan kohdallaan. Upot on vähän spesiaali vehkeitä, mutta varsin tarpeellinen osa arsenaalia tuolla. Vavoista sen verran, että tällä reissulla oli päiviä kun #9luokkainen oli väärä valinta. Se menee lukkoon paljon herkemmin kuin raskaammat ja tekee näin väsyttämisestä kuluttavampaa. Se on omimmillaan baitballeissa onkiessa, mutta totuuden nimissä parempi vaihtoehto olis käyttää vaan #10 ja sitä raskaampia. Pitkä kelankiinnike ja iso butti on vavassa asioita joita osaa viikon jälkeen arvostaa.
Osa käytössä olleista seteistä. Saimme rääkätä Visionin ja Sagen settejä oikein olan takaa. Hyvillä välineillä on kiva onkia.
Kalastustekniikka puolella vahvistuu ajatus siitä, että täytyy olla valmis muuttamaan perhon vauhtia ja presentaatiota. Kun kalat syö pientä ruokaa, nopea strippaus on harvoin se paras. Paljon tehokkaampaa on se, että antaa perhon vähän upota ja liikuttaa sitä hitaasti. Tuntuma perhoon täytyy kuitenkin olla päällä. Löysällä siimalla ei puruja juuri tule. Kun hidas uitto toimii on hauska katsella muissa veneissä olevaa porukkaa jotka pääosin strippaavat aina kaksin käsin perhoa sisään ja jäävät ilman purua kun meidän veneestä joku heittää, vetää narut tiukille, odottaa ja nappaa kalan pois... Isoa syödessään vauhtia ei varmastikkaan voi liikaa olla. Tällöinkin kuitenkin perhoa kannattaa aluksi hiukan upottaa ja sitten vasta lisätä vauhtia tai sitten käyttää jotain sellaista perhoa joka pitää pinnan tuntumassa/pinnassa jotain melskettä ja meteliä. Perään nopea tubepätkä. Ei mikään mestariteos vaan nopea editti osasta matskua mitä tuli kuvattua. Jälkikäteen ajateltuna tuli taas kuvattua liian vähän, mutta toisaalta eihän nämä mitään kuvausmatkoja ole.

Kun tuuli ulvoo, voi tuntuman pito perhoon olla vaikeaa, mutta kalojen aggressio korvaa usein puutteet tekniikassa.

Vaikka reissu oli kalastuksellisesti ihan pimeen hieno, jää kuitenkin parhaiten mieleen reissuista hyvät ruuat, mahtavat ihmiset, paskat jutut ja yleinen iloinen väsymys ja hölmöily. Kyseessä on kuitenkin kalastusloma eikä mikään suoritus. Ensi vuoteenkin jäi sopivasti nälkää, koska vaikka kalastus olikin ihan huikeeta tällä kertaa, jäi meillä vielä monta hommaa kokematta. Redfishit, sopivan kokoiset hait(isoja ei oikeesti halua.) ja ehkä se omaa kalastuspolvea eniten kutkuttava juttu, eli isot albiet silversidejen perässä. Reissun viimeisellä puolituntisella paikka jätti oikein semmoisen kunnon tiiserin kun syvällä sisällä, melkein satamassa asti törmäsimme juuri noihin mainittuihin pirulaisiin. Kalat eivät pitkään pinnassa olleet ja meilläkin alkoi oleen takki vähän tyhjä jo joten sen kummempaa siitä ei sitten tullut. Mulla ja Ilulla kuitenkin kalat puri perhoa, mutta kummallakin irtos. Mulla ei vaan jääny crease flyhyn kiinni kunnolla ja Ilulla jäi siima johonkin jumiin ja sehän katkes siitä sitten vielä mukavasti. Nälkää siis on vielä ja ensi vuonnahan tuolla taas ollaan.
Meidän lähdön jälkeen iso kala oli pysynyt viikon verran "Hookissa" josta Brian ja kumppanit oli niitä päässyt niittämään.

Ehkä se albiekalastuksen "pyhämalja". Isot kalat silversidejen perässä. 

Hugh and a toad.

Superkokki Pasi tekee sitä mitä osaa ihan yhtä hyvin kuin kalastamista. Vaikka itsekkin olen varsin hyvä ruuanlaittaja, kalpenee omat sörsselit aikalailla jätkien rinnalla.


Jollain oli menny hermot TFO:n keppeihin :)

"What kinda attitude is that!" :)


Photo credits B.Hrsley and The Harker Boys

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti