tiistai 11. elokuuta 2015

ACE of spey

Teksti sanoo sen kaiken. 


Ensimmäisenä osana uusista tuotearvioista ajattelin ottaa käsittelyyn sen kaikista parhaimman, eli Visionin uudet ACE-ampparit.

Alkuperäiset ACE:t on olleet markkinoilla niin kauan kuin muistan. Ei niissäkään sinänsä mitään suurta vikaa ollut mielestäni. Ehkä ne olivat hiukan turhan laimeita heitettäviä. No, uusiin malleihin saatiin sitten sitä kaivattua potkua lisää, kun Rytkönen ja kumppanit ottivat homman tuunaukseen ja sanalla sanoen lopputulos on mahtava. Siimoja on kattava valikoima kelluvasta - 3/5uppoon. Eri painojakin löytyy hyry mycket joten omaan vapaan sopivanpainoinen klumppi löytyy varmasti tuosta valikoimasta. Itse olen päässyt testaamaan koko sarjan läpi, mutta suurimman osan käyttöajasta on varastanut intteri/3uppo ja porkkananvärinen floatti. Varsinkin intteri/3uppo on ollut lohihommissa tänä vuonna todella paljon kepin nokassa, mutta myös floatilla on tullut nakeltua tuossa kotikoskella todella paljon. Intteri/3uppo on mainio yleissiima vähänkään kiivaammin virtaaviin mestoihin matalalla ja normaalilla vedellä. Sillä saa todella kivasti säädeltyä perhon vauhtia ja se uittaa hienosti perhon aivan rantaan asti. Siitä nyt ei tietenkään ole oikeaksi upottimeksi eikä sillä mitään Tenon hidasta suvantoa voi onkia. Se on kuitenkin siima, jonka täytyisi aina kulkea repussa tai toisessa vavassa mukana, kun lohijoella lompsii.



Siimat ovat todella tasapainoisia heittää ja ne lentävät suoraan ja pitkälle. Ne kääntävät myös erittäin napakasti isompaakin tööttiä. Tosin kelluversiosta nappasin 5-7cm kärjestä, jotta sain vähän siitä lisää "umphhia" irti. Nuo ampparit ei nyi eikä tunnu liian aggressiivisilta, kuten jotkut muut tarjolla olevat ampparit. Paino on kyllä näissäkin vahvasti peräosalla, mutta se jakaantuu hienosti ja kokonaispaketti on viimosen päälle kunnossa. Uusissa ACE:ssa käytetään myös ns. sliding density systeemiä, jonka avulla uppoavissa malleissa uppoavuusaste lisääntyy ns. liukuvasti eikä pätkittäin, kuten muiden valmistajien siimoissa. Siitä, onko tästä nyt niin paljon hyötyä versus tuo toinen tapa, en osaa sanoa. Siimat on valmiiksi loopitettuja ehkä markkinoiden parhailla valmisloopeilla ja ne on merkitty, jotta tiedät aina mikä siima on rullalla. Siiman valmistajaa en ole kysellyt, mutta tuntumasta ja puolista päätellen voisin veikata Cortlandia(edit. ehkä kuitenkin Rio)... Tämä siis täysin amatöörimäinen arvaus vailla mitään sen kummempaa pohjaa. Eipä sillä tietysti niin merkitystä olekkaan missä tehtaassa siimat valmistetaan, jos lopputulos on bueno, ja onhan se. Siimat ovat mielyttävän pehmeitä heittää. Airflolta ne eivät ainakaan tunnu, mutta you never know. Siimojen paino/pituussuhteetkin ovat pääosin kuosissa ja hyvin mietittyjä. Käytännön kalastuksen kannalta tuo on mielestäni olennainen asia. Ainoa missä mennään ehkä aivan kevyesti metsään on tuo 3/5uppo, joka alkaa oleen vähänkään painavampana hiukka pitkä tuon synkkyyden siimaksi. Tosin siima ei tyveltään merkittävästi uppoa, joten se tietysti hiukan kompensoi asiaa. Tuo on oikeastaan sarjan ainoita miinuksia. Sieltä puuttuu se oikeasti synkkä ja lyhyt upotin, jolla voisi esim. Gaulalla ruimia meneen, kun virtaamat hakkaa 230kuutio+.

Loistavat valmislenkit, jotka kestävät käyttöä.

I/3 siimassa uppoavuus todella liukuu synkempää kohti tasaisesti.  


Kaiken kaikkiaan siis uudet ACE:t jättävät äärimmäisen hyvän kuvan itsestään. Jokunen siima vielä sarjaan lisää, esim. F/2/4 ja joku lyhyempi synkkä, niin eipä sitä muita siimoja enää tarvis ikinä miettiäkään. Markkinoilla on toki monta muutakin loistavaa ampparia, mutta kokonaisuutena Vissu taisi viedä mun kirjoissa voiton. Hyvin todennäköisesti mulla on ens kaudeks joka vapaan yksi tuollainen. Käykää katsomassa lisätietoja täältä. Kiitos!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti